Laughter & tears

Laughter and Tears innehåller fyra spår:

  1. Cantate Domino av Paweł Łukaszewski
  2. Les fleurs et les arbres av Camille Saint-Saëns
  3. Förvårskväll av David Wikander
  4. I Seraillets Have av Wilhelm Stenhammar

Laughter and Tears – skratt och tårar – är de avslutande orden i Les Fleurs et les Arbres av Camille Saint-Saëns. Stycket är det andra spåret av sammanlagt fyra som tillsammans utgör En Körs senaste EP. Musiken är ett urval av körens aktuella repertoar och spelades in kort efter hemkomsten från tävlingen Il Polifonico i Arezzo.

Ensemblens ledstjärna har sedan starten varit att tolka och framföra klassisk körmusik på deras eget sätt. Precis som på tidigare inspelningar och konserter så blandar En Kör även på Laughter and Tears mellan olika stilar, epoker och språk. För första gången har kören på denna EP därtill spelat in sina framföranden av välkända svenska körverk som Förvårskväll (David Wikander) samt I Seraillets Have (Wilhelm Stenhammar).

Laughter and Tears representerar en mognad i en ensemble som ständigt utvecklas, både vad gäller klang och repertoar. Titeln beskriver ett tillstånd som är härligt om än inte sorglöst. Allvaret har mer än innan tillåtits ta plats och komma till uttryck i denna produktion, utan att andra kännetecken för ensemblen – som lekfull kreativitet och sångarglädje – lämnats till bakgrunden. Allt står som belägg för dualiteten i skratt och tårar, det vill säga två lika nödvändiga beskrivningar av samma musik. 

Konstverket som ligger till grund för omslaget är målat av konstnären Maria van Oosterwyck som levde i Nederländerna under 1600-talet. Målningens motiv är ett så kallat vanitas med syfte att påminna betraktaren om förgängligheten i värdsliga ting; buketten är vacker men överblommad och bland växterna kryper insekter, mest framträdande den kortlivade dagsländan. Konstverket valdes som omslag eftersom även det föreställer flera dualiteter – ett genomgående tema för EP:n – som liv och död, bestående och förgänglig skönhet samt de ljusa blommorna mot den mörka bakgrunden.

EP:n släpptes den 14 april, 2023